Barna låner nervesystemet ditt
Oct 03, 2024Barna låner nervesystemet ditt
Hva betyr det, har ikke alle sitt eget nervesystem?
Jeg skal prøve å forklare. Vi er født ganske uskyldige med et nervesystem som er umodent. Men nervesystemet er formbart, som i nevroplastisk, og har kapasitet til å lære uendelig med nye ferdigheter.
Nervesystemet er som en svamp som ukritisk suger til seg lærdom via sansene og erfaringene det får fra omgivelsene. Det er kontinuerlig prosess. Uten å analysere, tar barnet til seg alt den lærer som sant. En av de viktigste egenskapene et nyfødt barn har, er å sense om det er trygt og om det får grunnleggende behov dekket, som nok mat, varme, omsorg og kjærlig berøring. Eller om det er utrygt - som når det ikke får dekket grunnleggende behov.
Litt større barn ser til foreldrene sine, eller andre omsorgspersoner for å registrere om de er trygge eller ikke - slik at de kan fortsette å føle seg trygge, eller om de trenger å mobilisere til flykt, kamp eller frys for å overleve. Det er når barna ser til de voksne først, for å forstå om det er fare eller ikke at de "låner" nervesystemet til den voksne. Tryggheten eller usikkerheten den voksne utstråler gjennom sitt nervesystem, signaliserer på en måte til barnet om det kan fortsette å leke trygt.
Vi lærer altså å være trygge i oss selv gjennom å være sammen med nervesystemene til foreldrene våre og andre omsorgspersoner som tar vare på oss når vi er små. Trygghet er en tilstand som reflekteres i vårt autonome nervesystem. Barn registrerer det du utstråler mer enn det du sier.
Barn er avhengige av tilknytningen til de voksne sitt nervesystem
Når vi er små er vi forsvarsløse og vi er avhengige av å ha trygge voksne rundt oss for å kjenne på og lære trygghet selv. Vi kan på en måte si at de låner tryggheten av de nære voksne. Dersom den voksne utstråler trygghet, vil barnet føle seg trygt.
Et barn som har opplevd å blitt tatt vare på og fått grunnleggende behov dekket, vil sannsynligvis vokse opp med trygghet nok i seg selv til naturlig å kunne frigjøre seg selv fra tilknytningen til de voksne, for så å bli en trygg voksen selv, som kan låne sin trygghet og sitt nervesystem videre til sine barn, eller andre som måtte ha behov for trygghet.
Gi slipp på tilknytningen og bli trygge voksne
Barn som ikke har opplevd tilstrekkelig trygghet, vil sannsynligvis ha utfordringer med å vokse opp til å bli trygge nok i seg selv til å gi slipp på tilknytningen til andre for å klare å stå stødig i seg selv.
Disse menneskene vil trenge andre mennesker for å kjenne seg trygge. Og det er ikke noe feil med det, for det gjelder mange, kanskje de fleste av oss. Vi kan låne hverandre sine nervesystem og være trygge sammen. Men hvis den ene er mer avhengig av den andre, kan det gi ubalanserte relasjoner.
Det er sårbart å være avhengig av et annet menneske for å føle seg helt trygg. Når vi begynner å jobbe med å bli kjent med oss selv, blir kjent med våre frykter og barrierer, og møter fryktene og barrierene, så har vi mulighet til å styrke vårt eget nervesystem, slik at vi kan stå stødig og trygg i oss selv, uansett hva som skjer rundt oss.
Jeg tenker at det ikke er et mål i seg selv at vi skal stå trygge helt alene, vi trenger gode relasjoner for å ha det bra. Men jo tryggere vi er i oss selv, jo sterkere vil relasjonene til andre bli.
For meg er det å stå stødig i meg selv FRIHET!
NB: Jeg har skrevet et par innlegg i bloggen om hvordan vi kan se på hvordan trygghet og frykt skapes og lagres i kroppen og nervesystemet fra et yogisk perspektiv, via chakrasystemet, og da spesielt de første tre chakraene. Les hvis du vil.
Bente 🥰
Hold deg oppdatert på neste blogginnlegg!
Meld deg på nyhetsbrevet mitt.
Jeg sender ikke spam, og du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet!